LEENDERS LAGE PRIJZEN FESTIVAL

Heel Holland aan de bakfiets

Door Jeroen Dammers - 27 mei 2022
Bakfiets vervanger auto

De geschiedenis van de bakfiets begint ergens zo'n honderd jaar geleden, tussen 1920-1925. Ambachtslieden zoals bakkers en melkboeren brachten op aangepaste fietsen, vaak een bakfiets met drie wielen, hun producten aan de man. Ze kwamen bij je in de straat en aan huis kon je dan een vers brood of een fles melk kopen voor een paar cent. Na de jaren vijftig verdween de bakfiets een tijdje uit beeld, maar eind jaren negentig begon de bakfiets aan een opmars. Vanaf 1990 werd de bakfiets ook binnen het verkeer wettelijk gezien als fiets en sindsdien werd een comeback ingezet.

En niet zomaar een comeback, de bakfiets is niet meer uit het straatbeeld van nu weg te denken. De moderne bakfiets wordt tegenwoordig het meeste gebruikt om kinderen te vervoeren, maar ook bedrijven gebruiken steeds meer de bakfiets om bijvoorbeeld snel pakketjes te kunnen bezorgen. En als laatste kan een bakfiets ook mooi gebruikt worden voor het meenemen/ vervoeren van een huisdier. Honden vinden het een heerlijke plek om met hun kop in de wind te zitten.

Bakfiets als alternatief voor de auto

Het wordt steeds drukker in de stad. Auto's worden groter, er komen meer brommers/scooters op de weg en fietsen zijn er meer dan inwoners in Nederland. De bakfiets blijkt het ideale vervoermiddel voor korte ritjes met de kinderen naar school of de sportvereniging. Je hebt geen parkeerplek nodig. Je zet de fiets in de stalling of je parkeert hem gewoon op de stoep. Je mag hem overal neerzetten. Met de fiets ben je in het huidige verkeer vaak nog sneller dan met de auto, dus je wint ook nog eens tijd. Daarnaast is fietsen natuurlijk gezond, je bent in beweging, ook al zijn het maar vaak korte stukjes.

Elektrische bakfiets

In het begin van de comeback waren de bakfietsen nog met gewone aandrijving, maar sinds de elektrische bakfietsen op de markt zijn heeft de populariteit een vlucht genomen. Begrijpelijk, zo'n bak, samen met een of twee kinderen, kan een aardig gewicht hebben. Hoe makkelijk is het dan als je een steuntje in de rug krijgt door elektrische trapondersteuning. Met een volle accu kom je snel op bestemming in heel de stad. En niet alleen kinderen worden op die manier vervoerd, ook bedrijven ondervinden het gemak van een snelle elektrische bakfiets en huisdieren neem je net zo makkelijk mee naar het park even verderop.

Bakfiets accessoires

Een bakfiets heeft vele mogelijkheden qua accessoires. Vaak heeft elk merk een eigen lijn bakfiets accessoires. Ieder bakfiets ontwerp is uniek en daar passen dan vaak alleen de accessoires van dat specifieke merk op. De meest verkochte bakfiets accessoires zijn bijvoorbeeld regententen en/of zonnedaken, zodat je kind droog zit of tegen de zon beschermd is. Bakfietskussens worden ook veel verkocht voor een comfortabele zit. Een bakfietshoes beschermt je fiets tegen de weersinvloeden als je de fiets alleen maar buiten kwijt kunt. En adapters voor een Maxi-Cosi of speciale babyschalen en/of peuterzitjes zijn ook producten die vaak meeverkocht worden.

Zo kan de bakfiets met je meegroeien en kun je jaren genieten van je fiets. En als je kinderen te groot worden dan kun je de bak perfect gebruiken om je boodschappen in te vervoeren. Ideaal!

Bij Leenders Bike Totaal in Hengelo hebben we een speciale afdeling met heeeel veel bakfietsen. Merken als Babboe, Carqon, Vogue, Batavus en Gazelle zijn vertegenwoordigd en ook exclusievere merken als Riese en Muller zijn te zien in onze bakfietsen winkel. Vrijwel alle modellen, zowel bakfietsen met twee wielen als bakfietsen met drie wielen, staan klaar om uitgeprobeerd te worden. Daardoor kun je goed vergelijken en de bakfiets kopen die het beste bij jou past.