LEENDERS LAGE PRIJZEN FESTIVAL

Waarom je dit jaar meer de fiets zou moeten pakken

Door Jeroen Dammers - 02 jan. 2023
Blog goede voornemens

Het lijstje met goede voornemens is gemaakt. De kans is groot dat "meer bewegen" ook op dat lijstje staat. Dat doe je makkelijk door dit jaar wat vaker de fiets te pakken! Fietsen is goed voor iedereen en fietsen heeft invloed op het verbeteren van je algehele gezondheid. Wat voor invloed vertellen je hieronder. Alleen al om deze voordelen zou je dit jaar wat meer op de fiets moeten stappen.

Fietsen is gezond!

Het is algemeen bekend dat beweging goed is voor het menselijk lichaam. Daarom kan zoiets simpels als de fiets pakken in plaats van je auto of scooter een grote impact hebben op je gezondheid. Ook verbetert fietsen je conditie en kan het dus je weerstand verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de kans op allerlei ziektes afneemt. Omdat je in de buitenlucht bent wordt vitamine D aangemaakt. Vitamine D is nodig om calcium uit je voeding in het lichaam op te nemen, wat dan weer belangrijk is voor de groei en het behouden van stevige botten, tanden, spieren.

Uit een nieuw onderzoek blijkt zelfs dat mensen die één keer per week naar het werk of school fietsen 20% minder kans op stress hebben dan mensen die helemaal de fiets niet pakken. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress zelfs tot maximaal 52%. Het onderzoek werd verricht onder leiding van de Nederlandse professor Mark Nieuwenhuijsen die werkt bij het Barcelona Institute for Global Health.

Fietsen gunstig om diabetes type 2 en hart- en vaatziektes te voorkomen

Diabetes type 1 is vrijwel niet te voorkomen. Diabetes type 2 ontstaat vaak bij mensen met overgewicht. Overgewicht kun je ondermeer voorkomen door voldoende te bewegen. Fietsen is daar dan een zeer goed middel voor. De gezondheid van je hart en bloedvaten is afhankelijk van een aantal dingen, bijvoorbeeld de samenstelling van het bloed en de stroming ervan. Actief bewegen, bijvoorbeeld op de fiets, houdt je hart gezond en voorkomt hart- en vaatziekten. Beweging zorgt ervoor dat er minder vet in het bloed komt, dus wordt dan ook de kans kleiner op een hartstilstand.

Fietsen verbetert je mentale gezondheid

Je zelfbeeld bepaalt hoe gelukkig je je voelt. In een tijdperk waarin sociale media ons bombarderen met mooie plaatjes en prestaties van anderen, is het soms moeilijk om je eigen positieve zelfbeeld te behouden. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit een positief effect heeft op je lichaamsbeeld en op je zelfvertrouwen in het algemeen. Af en toe de fiets pakken kan dus een positieve impact hebben op je zelfbeeld.

Genoeg redenen om komend jaar niet langer te twijfelen, maar te doen. Zet “vaker de fiets pakken” bovenaan je lijstje met goede voornemens. De fiets wordt/is jouw favoriete vervoermiddel voor 2023. Let maar eens op na een paar maanden hoeveel fitter je je voelt. Dat gaat je een goed gevoel geven en ook je stress niveau zal zakken door een dagelijks ritje op de fiets. We wensen je veel succes met het volhouden van je goede voornemens. Geniet van het fietsen en als het je zo bevalt dat je wel eens wilt kijken naar een andere, nieuwe, fiets dan ben je altijd welkom in onze fietsenwinkel in Hengelo.