LEENDERS LAGE PRIJZEN FESTIVAL

Leveringsproblemen fietsaccu's

Door Jeroen Dammers - 08 apr. 2022
Bosch problemen fietsaccus


Waren er eerst problemen met de levering van onderdelen (die krapte speelt trouwens nog steeds), nu zijn het de accu's waar moeilijk aan te komen is. Veel van de e-bikes zijn uitgerust met een Bosch motor en accu. De mensen van tweewieler.nl vroegen Bosch naar de problemen en of het einde in zicht is.

Bosch heeft veel geïnvesteerd in de productie- en logistieke capaciteit voorbijgaande jaren. Resultaat daarvan was dat Bosch goed was voorbereid op de snel toenemende vraag naar e-bikes. En toen kwam corona. De corona uitbraak was er de oorzaak van dat veel leveranciers hun productie moesten verlagen, maar tegelijkertijd ontstond er een sterk toenemende vraag naar elektronische onderdelen. Aan die vraag kon niet worden voldaan en er ontstonden wereldwijde tekorten volgens een woordvoerder van Bosch. Bosch wapende zich aan het begin van de coronacrisis al gericht tegen de verwachte problemen en kon daardoor in heel 2020 tot en met het 3e kwartaal van 2021 gewoon producten leveren.

Problemen met chips

Door de aanhoudende coronapandemie zagen elektronica producenten in Maleisië zich volgens Bosch genoodzaakt om te stoppen met de productie, wat leidde tot verdere tekorten. Ook kwamen er van fabrikanten van micro-processors opzeggingen van leveringen korte tijd voordat er geleverd zou worden. Dan is er verder natuurlijk ook de situatie rondom het logistieke proces. In combinatie met de beschikbaarheid van containers en schepen ligt daar ook een uitdaging. Al deze dingen hebben impact op de leveringen van Bosch. Vooral de productie van accu’s is nu problematisch, maar ook de komende maanden zullen er nog tekorten zijn aan elektronische onderdelen. Dit is trouwens niet gerelateerd aan een bepaalde branche. Hier hebben veel bedrijven, in vele werkgebieden, last van.

Oorlog in Oekraïne

Een onzekere factor waar we ook nog mee te maken hebben is de situatie in Oekraïne en de impact daarvan op de transport- en logistiek keten volgens de woordvoerder van Bosch. Ze staan ook hier in nauw contact met hun leveranciers en ze werken samen continu aan het verbeteren van de bevoorradingssituatie om de impact op fietsfabrikanten, ondernemers en jou als eindklant zo minimaal mogelijk te houden.

Dit geeft aan dat de problemen zeker nog een tijdje aan zullen houden. Bovenstaande is niet alleen het verhaal van Bosch, maar soortgelijke verhalen komen uit de hele fietsbranche. Hou dus rekening met een langere levertijd van je fiets, ook al als je al even wacht helaas. Eerder schreven we hier al dit over.

Bron: tweewieler.nl