LEENDERS LAGE PRIJZEN FESTIVAL

Fietsroutes in de omgeving Haaksbergen

Door Wessel Groothuis - 12 aug. 2023
KOGA E Nova Evo CP 1 f5vl2y5i8l

Een paar weken geleden hebben we het gehad over een paar mooie fietsroutes in Europa. Deze keer zoeken we het wat dichter bij huis en gaan we het hebben over fietsroutes rondom de 'Ster in Twente' zoals Haaksbergen ook wel wordt genoemd. Dit plaatsje ligt op de rand van Twente aan de grens met Gelderland. Als je een interesse hebt in wielrennen zul je het misschien wel kennen van de jaarlijkse wielerronde ‘De Ronde van Haaksbergen’. De omgeving van Haaksbergen wordt gekenmerkt door een afwisseling van landbouwgronden, bossen en natuurgebieden. Het landschap leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten, met diverse routes die door de prachtige Twentse natuur voeren. In deze blog zullen we een aantal mooie plekken voor je opsommen die je kan meenemen op je fietsroute in de omgeving van Haaksbergen.

Haaksbergerveen: Waar Moeras en Biodiversiteit Samenkomen

  Het Haaksbergerveen is een waardevolle toevoeging aan elke fietsroute rondom Haaksbergen. Dit natuurreservaat staat bekend om zijn uitgestrekte veengebieden, zeldzame plantensoorten en diverse vogelsoorten. Fietsers kunnen hier genieten van een uniek landschap, variërend van moerassen tot heidevelden, terwijl ze rustig door de paden fietsen. Het Haaksbergerveen biedt niet alleen een kans om te genieten van de prachtige natuur, maar ook om de rijke biodiversiteit van Twente te ontdekken. Als je een fietsroute plant in de regio Haaksbergen, is een tussenstop bij het Haaksbergerveen een absolute aanrader om de schoonheid van de natuur in deze regio te ervaren.

  • Tussen knooppunt 54 en 76
  Het vlonderpad op het Haaksbergerveen
  Het vlonderpad op het Haaksbergerveen

  Buurserzand: Een Mix van Bos en Heide

  Een aansluitend natuurgebied dat niet mag ontbreken op dit lijstje is het Buurserzand. Gezien de naam zou je waarschijnlijk een kale en droge vlakte verwachten maar niets is minder waar, hier vind je een uitgestrekt heidegebied met jeneverbessen, kleine bosjes en stuifzandheuveltjes met een unieke magische sfeer. Hier vind je ook het prachtige Buursermeertje, een ideale plek voor een combinatie van fietsen en picknicken.

  • Tussen knooppunt 54 en 76
  De bloeiende heide bij het Buurserzand
  De bloeiende heide bij het Buurserzand

  De (oude) Watermolens: Ambachtelijke Geschiedenis

  De Oostendorper watermolen, de Haarmühle en de Mallumse Molen zijn een aantal oude en karakteristieke watermolens die het bezoeken waard zijn. Met hun historische betekenis en unieke karakter zijn deze molens must-see attracties voor fietsers. Van de eeuwenoude Oostendorper watermolen tot de gezellige Haarmühle waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en het Twentse landschap, en de charmante Mallumse Molen aan de Mallumsebeek. Fietsers kunnen hier even ontspannen en genieten van alles wat deze unieke locaties te bieden hebben. Als je van plan bent om Haaksbergen omgeving op de (elektrische) fiets te ontdekken, zijn deze molens absoluut de moeite waard om te bezoeken en te bewonderen.

  • Oostendorper Watermolen: Tussen knooppunt 53 en 82
  • Haarmühle: tussen knooppunt 78 en 96
  • Mallumse Molen: Tussen knooppunt 63 en 66
  De Oostendorper Watermolen, De Haarhühle en de Mallumse Molen
  De Oostendorper Watermolen, De Haarmühle en de Mallumse Molen

  Witte Veen: Een Betoverend Hoogveengebied

  Het Witte Veen in Haaksbergen is een prachtig stukje natuur die fietsers verwelkomt met zijn unieke kenmerken. Dit natuurgebied biedt niet alleen een serene omgeving van uitgestrekte veengebieden en glinsterende vennen, maar het is ook de thuisbasis van vrij rondlopende Schotse hooglanders. Terwijl je door het landschap fietst, kun je deze majestueuze dieren bewonderen die vrijelijk grazen tussen de prachtige omgeving. Het Witte Veen biedt fietsers zo de kans om niet alleen van het adembenemende landschap te genieten tijdens je fietsroute, maar ook om te genieten van een ontmoeting met deze indrukwekkende inwoners van de natuur.

  • Knooppunt 81
  De loslopende Schotse hooglanders in het Witte Veen
  De loslopende Schotse hooglanders in het Witte Veen

  Tip: Plan je fietsroute in deze veengebieden tussen grofweg half Augustus en half September! Dit is namelijk de periode dat de heide in bloei zal staan en kun je genieten van het bijzondere paarse landschap.

  We kunnen met enthousiasme concluderen dat gemeente Haaksbergen, de ‘ster in twente’ een waar paradijs is voor fietsers, met een overvloed aan prachtige fietsroutes en bezienswaardigheden die elke trap op de pedalen de moeite waard maken. Van de uitgestrekte veengebieden tot het adembenemende landschap van het Twente, wacht hier een onvergetelijk avontuur op alle fietsliefhebbers die de natuurlijke pracht van Twente willen verkennen. Voeg een vleugje geschiedenis toe aan je rit door de karakteristieke watermolens te bezoeken, waarbij je heerlijk kan ontspannen bij de aansluitende horecagelegenheden. Of je nu op zoek bent naar rustige fietspaden, buitengewone biodiversiteit of simpelweg wilt genieten van de buitenlucht, de fietsroutes in Haaksbergen beloven een ware belevenis voor iedereen. Bereid je voor om te vertrekken, maak gebruik van een handige fietsrouteplanner met knooppunten als gids, en ontdek de verborgen schatten van dit adembenemende stukje Twente.