250 EURO KORTING OP BABBOE EN ANDERE AANBIEDINGEN IN MAART

Elektrische fiets met riemaandrijving

De fietsketting is al vanaf het ontstaan van de fiets een onmisbaar onderdeel aan een fiets. De ketting brengt de kracht over van de pedalen naar je achterwiel. Maar steeds meer zie je ook een andere optie in plaats van de fietsketting: riemaandrijving. Veel bekende fietsmerken brengen (elektrische) fietsen op de markt met riemaandrijving. Riemaandrijving wordt ook wel "belt drive" genoemd, dus mocht je dat ergens tegenkomen, dan weet je dat het gaat om een fiets met een riem in plaats van een fietsketting. We geven je graag wat meer uitleg over deze nieuwe manier van fietsaandrijving. Wat is het nou precies, wat zijn de voor -en nadelen en wat voor elektrische fietsen met riemaandrijving zijn er eigenlijk verkrijgbaar.

Wat betekent riemaandrijving?

Riemaandrijving, ook wel belt drive genoemd, is niets anders dan aandrijving door een riem in plaats van een fietsketting. De riem is vaak gemaakt van carbon of een andere duurzame kunststof. De riem is getand en loopt zowel aan de voorkant als achterkant over een speciaal tandwiel geschikt voor riemaandrijving. Dat betekent dat tandwielen die geschikt zijn voor een fietsketting niet gebruikt kunnen worden voor een riem. Versnellingen werken in combinatie met een riem dus ook alleen als je een naafversnelling gebruikt zoals bijvoorbeeld van Enviolo of NuVinci. Bij de traditionele versnellingen kan geen riem gebruikt worden.

Voordelen elektrische fietsen met riemaandrijving

Een e-bike met riemaandrijving heeft wat voordelen ten opzichte van een elektrische fiets met een gewone fietsketting.

  • We noemen gelijk maar het belangrijkste voordeel. Een riem slijt veel minder snel dan een fietsketting en is echt onderhoudsarm. Niet helemaal onderhoudsvrij, maar je hoeft er zeer weinig aan te doen. Een riem hoeft niet gesmeerd te worden en gaat tot wel 3 keer langer mee als een fietsketting.
  • Een riem maakt bijna geen geluid. Je fietst dus relatief stil. De kunststof riem op het tandwiel en geen smeer of olie met bijvoorbeeld zand zoals bij een gewone ketting zorgen ervoor dat je je haast geruisloos over de weg beweegt.
  • Efficiënter met riem. Omdat de versnelling in de naaf zit blijft je riem op de plek tijdens het schakelen. Dit zorgt voor minder weerstand en dus kun je met dezelfde kracht die je zet op de pedalen sneller fietsen in vergelijking met een fiets met een derailleur.
  • Geen kettingkast nodig. Een riem is niet gevoelig voor vuil dus je hebt geen kettingkast nodig bij een elektrische fiets met riemaandrijving. Dit zorgt voor een strak uiterlijk en je fiets wordt er ook weer wat lichter van.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo is in de aanschaf een fiets met riem prijziger. Niet alleen de riem an sich is duurder, maar ook zit je vast aan de naafversnelling wat zorgt voor een hogere aanschafprijs. En als je riem breekt of aan vervanging toe is dan moet je gelijk de hele riem vervangen, terwijl bij een ketting je nog wel eens alleen schakeltje kan vervangen.

Elektrische fiets met riemaandrijving

Elektrische fietsen met riemaandrijving bij Leenders Bike Totaal

Leenders Bike Totaal heeft een ruim aanbod elektrische fietsen met riemaandrijving. Steeds meer merken komen met een lijn e-bikes die voorzien zijn van een riem in plaats van een fietsketting. Alle "grote" fietsmerken zoals Sparta, Batavus, KOGA hebben modellen met riemaandrijving, en verder hebben we ook van merken als Kalkhoff, Riese & Muller en Dutch ID fietsen met riem. Ook zijn er niet elektrische fietsen met riem verkrijgbaar tegenwoordig, bijvoorbeeld de nieuwe KOGA F3 lijn. Het voordeel van een riem ten opzichte van een fietsketting merk je ook op een gewone fiets. Alle fietsen met riemaandrijving zijn bij ons uit te proberen, want het verschil merk je pas als je het ervaren hebt. Hieronder vind je wat voorbeelden, maar lang niet alles kan genoemd worden, dus bezoek onze winkel voor alle e-bikes met een belt drive.